Välkommen
till Svenska AMC/Rambler Sällskapets och
T
he Nordic Nash Registers hemsida!

Svenska AMC/Rambler Sällskapet - SARS - inklusive The Nordic Nash Register - TNNR - är en veteranbilsförening verksam i Finland, Norge och Sverige med särskilt fokus på Nash- och AMC-bilar.

Varje år utges fyra nummer av medlemstidningen Rambler Revyn där även TNNR Bulletin ingår. Årligen anordnar SARS och TNNR en träff som vanligtvis äger rum den första weekenden i augusti.

Det gemensamma fordonsregistret omfattar i dagsläget över 400 fordon av fabrikaten Nash, LaFayette, Metropolitan och AMC. Omkring hundrafemtio personer ger ekonomisk stöd genom medlemsavgiften till SARS/TNNR.

Nash- och AMC-ägare, och även andra som är intresserade av dessa bilmärken, kan ta del av Svenska AMC/Rambler Sällskapets och The Nordic Nashs verksamhet genom att betala en årlig avgift till SARS, för närvarande 300 SEK/NOK för medlemskap inkl Rambler Revyn som tryckt tidning. För enbart medlemskap och tidning som pdf här på hemsidan 150 SEK/NOK.

Verksamheten bedrivs helt ideellt.

Nash 1927
NASH - EN KORT HISTORIK

Charles W. Nash föddes 1864 på en bondgård i Illinois USA. Föräldralös fick han arbeta för sitt uppehälle från sex års ålder med olika saker som lantarbetare. Vid en ålder av 20 år mötte han sin blivande fru Jessie Halleck. På grund av hennes dåliga hälsa fick de lov att flytta till en större stad med med närhet till stort sjukhus.

År 1890 fann de platsen Flint i Michigan. Här började Charles att arbeta på en firma som kom att heta Durant-Dort Carriage Company, där man tillverkade hästvagnar. Här kom han att arbeta som förman. Hos Durant-Dort skapade han det som senare skulle göra Henry Ford till en rik man - det "löpande bandet".

En av grundarna, Billy Durant, fortsatte snart nog med att etablera General Motors vilket Charles kom att leda under några år.

År 1916 återkom Billy Durant till företaget efter det att bankerna drivit iväg honom några år tidigare. Charles och Billy kunde inte komma överens om hur företaget skulle ledas vilket resulterade i att Charles startade sitt eget företag.

Efter att försökt köpa Packard i Detroit utan framgång fortsatte han med att försöka köpa Thomas B. Jeffery Corporation, kända för sina cyklar och sin bilproduktion under namnet Rambler. När Thomas B. Jeffery omkom 1914 ändrade de namnet på bilen till Jeffery. Charles köpte företaget av sönerna 1916. År 1917 var den första bilen med namnet Nash färdig. År 1923 hade USA 108 biltillverkande företag och 1927 var det endast 44 kvar. Efter fallet på börsen 1929 visade Nash och GM fortfarande en liten vinst i slutet på året vilket visade att Nash Motors var ett starkt och solitt företag.

1936 hade Nash sitt 20-årsjubileum, Charles var nu 72 år och han sökte efter någon som kunde ersätta honom. Han fann sin man i George Mason som ledde Kelvinator Corporation, en kylskåpstillverkare. Eftersom Mason inte ville lämna Kelvinator och Charles ville ha honom till Nash Motors blev de två företagen sammanslagna och Nash-Kelvinator skapades. Trots kommentarer om det faktum att det var en biltillverkare och en kylskåpstillverkare som gått ihop, blev 1937 det mest framgångsrika året dittills med en försäljning på mer än 85 000 bilar. Snart kom kriget och under denna period tillverkade Nash Motors flygplansmotorer för US Air Force. Förberedelser gjordes också för att ta upp bilproduktionen igen efter kriget och 1947 visade Nash Motors en vinst på 18 miljoner dollar. Företaget gick bra under ledning av George Mason. Vid denna tid avled Charles hustru Jessie Halleck och tio månader senare avled Charles W Nash i en ålder av 84 år efterlämnande sina döttrar och det företag han byggt upp.

Efter kriget hade alla bilföretag målsättningen att komma med nya modeller 1946, så även Nash-Kelvinator. 1949 kom att bli det bästa året för Nash-Kelvinator med 142 592 bilar vilket rankade dem som nummer tio bland biltillverkarna i Amerika. George Mason närmade sig 60-årsåldern och han försökte finna någon som kunde ersätta honom ifall något skulle drabba honom. Mannen som han ansåg mest lämplig för jobbet var George Romney, en man som även Packard var intresserad av. Trots att Packard erbjöd honom bättre villkor valde han Nash. George Mason var fortfarande i ledningen och han såg i ett tidigt skede att en förutsättning för att överleva i konkurrens med stora företag som Ford och GM var att gå samman med ett annat företag. Kontakt togs med Packard men där fann Mason inget intresse för en sådan affär. Däremot visade sig Hudson positivt och ett samgående skedde med Nash-Kelvinator. En lösning som var bra inte minst för bolaget Hudson som ansågs dödsdömt. Sammanslagningen gjordes i maj 1954 och det nya företaget American Motors Corporation (AMC) bildades. Det dröjde till 1958 innan man visade vinst igen.

Under en veckas semester 1954 blev Mason sjuk och en vecka senare avled han. George Romney hade nu positionen som VD for AMC. Under 1956 gick försäljningen ner för hela branschen och Romney fick problem med finansieringen av AMC som nu gick dåligt. Samtidigt påbörjades en ny tillverkningsprocess och AMC beslöt då att inte längre använda namnen Nash och Hudson utan istället endast använda namnet Rambler i sin marknadsföring. 1958 sattes nytt försäljningsrekord på 217 332 bilar och sammanslagningen till American Motors Corporation kunde visa på kraft att överleva.

Nash 1930
Nash-Kelvinator WW2
Nash 1947
Detta märke är större men har samma innerdel som föregångaren. Fanns på årsmodellerna från 1929 till krigsutbrottet 1939.
1940 såg den ut så här. Helt ny form och i färg. Den förblev så till 1958.
Detta är den första logotypen för Nash Motors. Den användes första gången 1917 och användes i elva år fram till 1928.