2008 Finland - Messilä
Våra finska vänner gjorde ett lyckat val då man bestämde sig för Messilä nära Lahti som plats för sommarens Nashmöte. I dubbel bemärkelse skulle det visa sig. Dels bjöd omgivningarna på en vacker natur att färdas i med många sevärdheter, dels hade Indianfolket också valt platsen för en stor sammankomst med motorcyklar från hela världen.
Våra träffar följer ett sedan många år beprövat koncept, så väl inarbetat och efterlängtat att man strax före första helgen i augusti kan ana en rastlöshet hos våra Nash´ar som otåligt börjar frusta inför tanken att få möta släktingar man inte sett på ett år.

Redan på torsdagen inför denna helg sammanstrålade de norska och svenska deltagarna för att gemensamt ta färjan från Sverige till Finland. Färden de tio milen till Lahti anträddes omedelbart båten lagt till i Helsingfors fredag morgon. Vi undvek allt vad motorvägar heter så gott det gick för att istället åka på för Nash´arna mer tidstypiska småvägar genom landskapet så vi fick njuta av turen och åsynen av vår lilla konvoj på tre bilar.

Vid ett rastuppehåll efter vägen anslöt Anita och Ilkka Immonen i sin Nash Big Six Convertible Sedan från 1933. Anita och Ilkka, som förberett helgens alla arrangemang, hade tydligen också valt bort motorvägen! Under rasten började vi också se tecken på den förestående Indianträffen, en liten rastande grupp Indianåkare från Sverige.

Väl framme i Messilä, checkade vi in på hotellet, vackert beläget i en sluttning med utsikt över sjön Vesijärvi. Efterhand som fler av våra vänner anlände - för att inte tala om anstormningen av alla dessa Indianer - blev eftermiddagen allt mer intressant med kära återseenden av gamla bekanta och nya, spännande kontakter med likasinnade bil- och mc-entusiaster. Småningom blev det dags för grillpartyt. Genom åren har mycket hunnit avhandlas under korvätande och ölhävande, så även denna kväll. Ett Nashmöte, javisst, men fler av oss kände stark dragning åt Indiantillhållet, så lite senare knallade vi ner till reservatet vid sjön för att bese deras tvåhjuliga järnhästar, wigwams och hjortskinnsklädda squaws. Där träffade vi på en, som vi trodde, tillfångatagen Nashbroder, nämligen Iisakki Salama, till synes helt förändrad till Indian-fan. Nåja helt frivilligt, det förstod vi ju när vi fick veta att Iisakki alltid varit en seriös samlare av såväl fina exemplar av Nash som Indian.

Upp i ottan, tidig frukost och sedan snabb uppställning till start. Immonens Convertible i täten visar vägen och därefter åker de övriga bilarna i skön, åldervis oordning. Innalles är vi åtta ekipage som i sakta färd för oss behagligt tilbakalutade bland plysch och virkade antimakasser (som skyddar mot håroljan från Makassar) mot de första utflyktsmålet Vääksyn Vesimyllymuseon.

Detta är ett vattenkvarns- och elmuseum beläget i Asikkala vid ett vattendrag mellan sjön Vesijärvi och Finlands näst största sjö Päijänne. Kvarnen har anor från 1400-talet och den ännu idag fungerande elveksavdelningen är av mycket tidigt slag, den första turbinen och generatorn är från 1918.

Efter en kort färd från den intressanta kvarnen gör vi uppehåll och intar en god lunch på Majakka-Paviljonki. Denna restaurang har en helt bedårande runtomutsikt ut över sjön Päijänne där den ligger på en udde intill Vääksynkanalen mellan de båda sjöarna

Vi hinner precis avsluta vår lunch när Indianerna kommer. Närmare tvåhundra till antalet, ridande på allt ifrån gamla nötta, oljiga original till skinande blanka renoveringar. Vi kan inte låta bli att stanna en bra stund för att spana in all prakt. När stammen väl sitter upp och lämnar fältet uppstår ett dån och en rök som får våra Nash´ar att framstå som rena miljöförebilderna.

Uppsittning igen och avfärd mot Lentokenttä och Päijät-Hämeen Ilmailumuseossa (Päijät-Hämeen Aviation Museum). Museet är inrymt i en hangar där flyplan och delar samlats sedan 1948, och är mer en depå som försett olika finska flygmuseer med materiel. Här finns fler unika flygplan, bl a det enda bevarade exemplaret i världen av Blackburn Ripon, byggt på license i Finland i början på trettitalet. En imponerande MIG-21 BIS står i hangaröppningen, ett ryskbyggt plan som tjänstgjorde i finska flygvapnet 1978-1998. Utanför hangaren står resterna av en Vampire som slutade sina dagar som bogserad blåslampa när man behövde befria flyfältets banor från snö!

Dagens museirunda avslutades med ett uppskattat besök på Radio- och tv-museet i Lahti. Detta är inrymt i den radiostation som med sina höga torn var i funktion från 1928 till 1993 och som från 1958 också sände alla finska tv-program. Det som väcker riktig nostalgi är utställningen av radio-och tv-apparater genom tiderna. En annan uppskattad del är tv-teaterstudion med rekvisita som besökarna kan klä ut sig i. I en hörna finns också en moped uppställd och med hjälp av kromaki-teknik kan man låta sig tv-filmas körande mitt i trafiken.

Efter denna späckade utflykt fylld av många intryck återvänder vi till hotellet i Messilä. Snabbt av med resdammet, lite vila och på med galadressen, därefter avtåg till den närliggande golfanläggningens restarang där rallymiddagen begås med tal, prisutdelning och tack till arrangörerna som gjorde helgen till ett minnesvärt evenemang i TNNR´s annaler.